What is a Clipsal C-Bus 36 Pole Distribution Board?

Discussion in 'General Discussion' started by sosharp, Jul 8, 2009.

  1. sosharp

    sosharp

    Joined:
    Jul 8, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Location:
    melbourne
    Hi there, i am new to the c-bus system. I am currently building a house with Metricon and in the contract i have this "Provide 3 No. Clipsal C-Bus 36 Pole Distribution Board". The question i have here is what does the Clipsal C-Bus 36 Pole Distribution Board look like? Does it look like this [​IMG]

    If it does then they have only install 2, Metricon have explained to me that they have installed 3 distribution boards within 2 enclosures. Can they really do that? Please help. Thanks.
     
    sosharp, Jul 8, 2009
    #1
  2. sosharp

    NickD Moderator

    Joined:
    Nov 1, 2004
    Messages:
    1,420
    Likes Received:
    62
    Location:
    Adelaide
    What you have posted is a photo of a 36 pole distribution board (it looks like a 4FCC36).

    What they have explained to you doesn't make any sense to me.

    Do you know exactly what in the way of C-Bus equipment is to be installed? This will tell us whether it will all fit in 2 of these boards or whether you really will need all 3. Is there another distribution board/switchboard for the rest of the installation (power circuits, RCD, main switch etc)?

    Nick
     
    Last edited by a moderator: Jul 8, 2009
    NickD, Jul 8, 2009
    #2
  3. sosharp

    sosharp

    Joined:
    Jul 8, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Location:
    melbourne
    Thanks Nick, i knew they were trying to make me pay for another board that i don't even need. I am installing 5 No. Clipsal C-Bus 12 Channel 10amp Relay unit and 1 Clipsal C-Bus 4 Channel 2amp Dimmer unit, so that is basically 6 slots which would fit perfectly in 2 no. 36 Pole Distribution Board.

    Steve
     
    sosharp, Jul 8, 2009
    #3
  4. sosharp

    Conformist

    Joined:
    Aug 4, 2004
    Messages:
    758
    Likes Received:
    67
    Location:
    Adelaide, South Australia
    What about the board that has your circuit breakers, main switch, RCD(s) etc? Are these also in a (third) 36 pole switchboard as Nick has highlighted?
     
    Conformist, Jul 8, 2009
    #4
  5. sosharp

    sosharp

    Joined:
    Jul 8, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Location:
    melbourne
    Hi, they have completely installed the c-bus system and all i can see is 2 no. 36 Pole Distribution Board with the 5 relay unit and 1 dimmer unit. I don't have a clue where they have install the circuit breakers, main switch, RCD(s) etc.
     
    sosharp, Jul 8, 2009
    #5
  6. sosharp

    daniel C-Busser Moderator

    Joined:
    Jul 26, 2004
    Messages:
    766
    Likes Received:
    20
    Location:
    Adelaide
    Might be a silly question but have you checked your void spaces, closets, etc? It's quite possible for a board to wind up in an obscure nook or cranny.
     
    Last edited by a moderator: Jul 13, 2009
    daniel, Jul 13, 2009
    #6
Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.