Soft Up & Down Diming for non eDLT switches.

Discussion in 'General Discussion' started by ampcom, Jan 12, 2018.

  1. ampcom

    ampcom

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Location:
    Sydney, Australia
    Hello all,

    I have used the "Soft Down / Soft Up (Dimmer)" key function in the eDLT's as it provides a nice ramp up to 100% and ramp down to 0% on short button press instead of an "in your face" ramp instantly.
    Also the ramp up and ramp down rate is adjustable which is a great feature.
    Together with this you get the Press and hold to ramp up or down to the desired level.

    However, I am trying to do this on all the other switches. I.e. 2, 4 & 6 gang switches with using a SINGLE BUTTON.
    In the "Function" options there is no Soft Down / Soft Up Dimmer option for a single button.
    I have had a look and play with the "Key Functions" which only have 4 functions. (Short Press, Short Release, Long Press & Long Release).
    After all testing and trying cannot get both functions I am needing.
    I.e. Soft Down & Soft Up Ramp on Short button press and Ramp Down/ Ramp Up on Long button press.
    To do this I am needing 5 functions - 5th one to toggle, but obviously can't do this.

    I understand the eDLT is realistically using two buttons for this feature being that the eDLT buttons are 3 pole rocker buttons.
    Just wondering if anyone has achieved this using a single button.

    Cheers,
    Philip
     
    ampcom, Jan 12, 2018
    #1
    1. Advertisements

  2. ampcom

    ampcom

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Location:
    Sydney, Australia
    Hello,

    I found my answer on a previous forum note (dated 2011).

    Can't be done on a single button back then and I assume no firmware or software updates on the switches and/or toolkit has enabled this as I couldn't find it.
    Anyway, all good.
     
    ampcom, Jan 13, 2018
    #2
    1. Advertisements

  3. ampcom

    Ashley

    Joined:
    Dec 1, 2005
    Messages:
    768
    Likes Received:
    28
    Location:
    Adelaide, Australia
    I always thought it would have been much more useful if the toggle function instead of alternating between off and on actually alternated between off and recall 2 with ramp rate 2.
     
    Ashley, Jan 13, 2018
    #3
  4. ampcom

    ampcom

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Location:
    Sydney, Australia
    Yes, good point Ashley, or at least have 2 difference toggle options as toggle for relay control you would want straight off & on.
    Thanks for your comment.
    Cheers.
     
    ampcom, Jan 13, 2018
    #4
  5. ampcom

    Ashley

    Joined:
    Dec 1, 2005
    Messages:
    768
    Likes Received:
    28
    Location:
    Adelaide, Australia
    You wouldn't need 2 options. By setting recall 2 to 100% and ramp 2 to instant you get the current behavior.
     
    Ashley, Jan 14, 2018
    #5
  6. ampcom

    ampcom

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Location:
    Sydney, Australia
    Thanks for your reply Ashley.
    However, I am getting a little lost.

    "Recall 2" I know is set in the "blocks" tab.

    Ramp 2 to instant. I am not sure where "Ramp 2" is located.

    Thank you.
     
    ampcom, Jan 19, 2018
    #6
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.